vineri, 19 martie 2010

And the Oscar goes to...

De curând a avut loc cea de a 82-a ediţie a galei de decenare a premiilor Oscar. Kathryn Bigelow este prima femeie distinsă cu premiul Oscar pentru regie.
Am bifat la premiere. Ok! De asemenea Oscar pentru Cel mai bun film, Montaj, Mixaj sonor (ce dracu au mixat - sunetul bombelor explodate?????), Sunet (deci da: două premii pentru sonor e ceva, tdăăăăăăăăă) şi Scenariu Original (normal, orice poveste despre război e originală - în felul ei, nu?). Au ratat premiul pentru Costume, poate ca prea erau toţi în verde pe acolo şi n-au ştiut ce să aleagă: o uniformă irakiană sau una americană.
Dar este Hurt Locker cu adevărat un film de Oscar? Sincer acum. Cu siguranţă după vizionarea celorlalte filme alături de care a concurat vom afla răspunsul.
Am văzut filmul şi am rămas uşor impresionată de duritatatea subiectului. Nu neapărat subiectul în sine, ci mai ales faptul că povestea este pusă în scenă de către o femeie. Te aştepţi de la o femeie să filmeze floricele, căprioare la liziera pădurii, un fulg de nea, tra la la, dar nu să redea imaginea unui genist care scoate din burta un puşti irakian un pachet explozibil. Şocant. Este cât se poate de realist filmul. Efectele speciale sunt demne de apreciat, dar tema războiului este uşor fumată, după părerea mea, şi mai ales sună aiurea redată de o femeie.

Uau! Sandra Bullok pe aceaşi scenă a nominalizaţilor alături de Helen Mirren şi Meryl Streep. Ce baftă pe ea!

De curând am văzut Inglorious Basterds. Încă odată geniul lui Tarantino şi-a spus cuvântul. Scena în care Brad Pitt, într-o costumaţie a la Don Corleone, spune: bon giorno (el fiind personajul care ştie bine italiană) cu un accent tipic american m-a făcut să îmi dau seama că nu a fost o ediţie a Oscarurilor complet ratată. De asemenea Christoph Waltz a dat o lecţie de actorie adevărată şi pentru asta a luat premiul pentru Actor în rol secundar. Nu îţi dai bine seama care are rolul principal, Waltz sau Pitt. Rolul a făcut toţi banii. Un film de milioane. A nu se rata!
Criza a afecta şi Oscarurile. Premiul pentru Întreaga Carieră, l-au primit în acelaşi timp patru tinere speranţe: Lauren Bacall, John Calley , Roger Corman şi ultimul, dar nu cel din urmă (bine, după părerea lui) Gordon Willis, fiecare pentru contribuţiile aduse Academiei Americane de Film (probabil plătesc şi aştia vreo cotizaţie lunară). Buget restrâns, frate!
A, da, era să uit: despre Avatar...la secţiunea Desene Animate. :-)

Semnează
Richi e Ploverri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciripeşte, dară:

Let’s Do It, Romania!