luni, 22 martie 2010

Viaţa după humanoizi!

Ce s-ar întâmpla dacă mâine, cam pe la aceeaşi oră să zicem, specia umană nu ar mai exista? Cam cât timp îi este necesar naturii să şteargă orice urmă pe care humanoizii au lăsat-o în urma lor înainte de fatidicul eveniment? V-aţi pus vreodată această problemă? Poate mai ales acum, când ne aflăm în plină criză, când suntem traşi de urechi de către mai marii planetei că suntem prea poluatori, că aflăm în fiecare zi despre norma de 10 cm pe oră cu care gheţarii se topesc, că acceleratorul de particule din "subsolul" Alpilor a mai dat câte un chix, ş.a.ş.m.d. Dacă nu...un documentar făcut de Discovery Chanel vă poate provoca uşoare furnicături pe şira spinării (cine o are, mă refer în special la cei care aruncă hârtia la pubelă, chiştocul de ţigare în scrumieră, flegma în batistă şi mucii în fasole, ăsta, tot în batistă). Ştiţi mesajul de la televizor: vă ştergeţi la nas şi aruncaţi imediat batista, după ce aţi aruncat-o, vă spălaţi IMEDIAT pe mână (să nu se infesteze controlorul când vă cere biletul, nu ?), în maşină, în autobuz, în tren, indiferent. Apă să fie! Dar dacă nu ai un coş în imediata-ţi apropiere? Te plimbi cu microbul în buzunar? What do you do? Mesajul este clar: ARUNCI IMEDIAT BATISTA LA COŞ. Ambiguu!
Fiindu-mi iertat acest mic intermezzo, voi trece mai departe.

Life after people este un film documentar destul de morbid, dar probabil realist, menit să îţi ridice măcar o sprânceană, dăcă nu tot părul de pe mâini. Cercetătorii pun în temă o eventulă dispariţie fulgerătoare a omului; om care lasă în urmă tot: masă, casă, maşină, stradă, supermarket, clădire, astfalt, ciment, deşeuri etc.
În funcţie de compoziţia fiecarui material: oţel, ciment, plastic, sticlă şi altele cercetătorii au calculat timpii pe care natura îi foloseşte pentru a le distruge. Nu vom lua în calcul organismele "expirate" căndva vii. Cu siguranţă leşurile noastre se vor dizolvaîn eter primele. :-) Un exemplu simplu (şi mai puţin morbid sper) este acela al unei clădiri nerenovate, lăsată în voia sorţii care va avea o viaţă mult mai scurtă decăt una renovată să zicem odată la 5 ani. Din punct de vedere ingineresc: teorie de oţel, argumentele de beton. Mai rămâne ca partea humanoidă să infirme sau nu teoriile diferiţilor cercetători.
O concluzie destul de grăitoare: natura, fiind eliberată de stresul provocat de om, îşi va revenii destul de repede la forma pe care strămoşii noştri, au cunoscut-o acum câteva mii de ani.

P.S. O corectură de ultimă oră: autorul documentarului este History Chanel (eu credeam că-i tot aia).


Sursa: media.aftenposten.no

Semnează
Homo-zzapiens

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciripeşte, dară:

Let’s Do It, Romania!