duminică, 25 aprilie 2010

Cold Waves!

Război pe calea undelor, este un documentar din 2007, realizat de Alexandru Solomon.

Este descrisă activitatea Europei Libere, postul de radio care emitea din Munich, şi care reprezenta pentru românii din România, singura sursă necenzurată de ştiri pe calea undelor. În documentar apar personalităţi precum Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Doinea Cornea şi alţii. Vremuri reci, cenzurate, o viaţă cîinească în perioada comunistă, în care singurul glas al libertăţii venea dinspre Munich. La origine Europa Liberă era plătită de către CIA şi emitea pentru mai multe ţări aflate în Europa de Est.
Personal nu îmi aduc aminte prea bine dacă ai mei ascultau sau nu acest post de radio. Era o acţiune considerată ilicită şi periculoasă, şi cu siguranţă dacă făceau acest lucru aveau grijă să fie discreţi. Îmi aduc totuşi aminte melodia de generic, un fragment din Rapsodia Română a lui Enescu. Europa Liberă nu mai există, iar sediul din care emitea este acum facultate de Jurnalism.
Un documentar interesant despre vremurile teribile prin care a trecut România, vremuri în care e emis un post de radio pe care nici Carlos "Şacalul", nici Securitatea şi nici Ceauşescu nu au reuşit să îl doboare. A făcut-o în schimb democraţia, radioul încetîndu-şi activitatea şi "rostul" în 1995.



















Surse: metropotam.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciripeşte, dară:

Let’s Do It, Romania!