marți, 27 aprilie 2010

My Lai şi spiritul baionetei

"Care este spiritul baionetei? Baioneta ucide".

Aceasta era baza spirituală de antrenament pentru viitorii infanterişti americani din Compania Charlie. Sub această deviză, batalionul 3 din compania Charlie trimisă în zona Son My, pe 18 martie 1968, a ucis cu sînge rece cîteva sute de civili: femei, copii şi bătrîni, în satul vietnamez My Lai sau Pinkville cum îi spuneau americanii. Fără nici o ripostă soldaţii americani au exterminat aproape în intregime satul My Lai, care la momentul respectiv avea 700 de locuitori. Atacul a fost atît de "eficace" încît, pentru îngroparea cadavrelor au fost necesare 3 zile. Numărul exact al victimelor este încă disputat. O placă memorială amplasată la locul masacrului indică un număr de 504 de persoane ucise. Partea americană însistă pe o sumă de 374 . Indiferent de cifre, acest atac a demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, violenţa şi absurditatea războiului din Vietnam. Unul dintre soldaţii care şi-au încheiat misiunea în 1968, Ron Hidenhour, a trimis o scrisoare referitoare la atac, generalului Creighton Abrams. A primit din partea secretarului generalului, maiorul Colin Powell, viitorul secretar de stat american, următorul răspuns: "...relaţiile dintre soldaţii americani şi civilii vietnamezi sunt excelente". Armata americană a încercat muşamalizarea teribilului atac, fără reuşită totuşi, datorită unui martor de netăgăduit, fotograful soldat Ron Haeberle, prezent la momentul masacrului.


2 comentarii:

  1. un alt Katyn, de data aceasta killer-ul este misionarul democratiei. Care o fi diferenta? Un om ucis de URSS este mai mort decat unul ucis de SUA?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă ne gîndim că în faţa lui Dumnezeu suntem toţi egali, răspunsul este NU, nu există nici o diferenţă. Consider totuşi că Stalin sau Putin sunt mai "eficace". Nu să uit niciodată Beslanul cînd 150 şi ceva de copii ceceni au fost ucişi, mulţi împreună cu părinţii, doar pentru că lui Putin nu îi place să negocieze.
    Indiferent de killer, civilul plăteşte tribut.
    Din păcate nu trăim în Rai.

    RăspundețiȘtergere

Ciripeşte, dară:

Let’s Do It, Romania!